Διαφήμιση της Κόκα Κόλα στη Κρήτη του '70

Είναι πράγματι άξιο μελέτης το πως οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταφέρνουν να πείσουν τις παραδοσιακές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν τα άχρηστα συνήθως προϊόντα τους, εισβάλλοντας έτσι στην τοπική κουλτούρα και αλλοτριώνοντας την ιδιοσυγκρασία της, προς χάρη του κεφαλαίου.

Τα παρακάτω μουσικά κομμάτια είναι ένα αξιόλογο δείγμα τις διαφημιστικής καμπάνιας της Coca Cola, στην προσπάθεια της να εισβάλλει στην αγορά της Κρήτης στη δεκαετία του '70.

Γι' αυτή τη καμπάνια χρησιμοποίησε τον Ανωγειανό Γιώργο Καλομοίρη ή Γιώργαντο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κυκλοφόρησε στην Κρήτη ένα δισκάκι βινυλίου 45 στροφών με δύο τραγούδια. Ένα συρτό και μια σειρά κοντυλιές, στα οποία ο Καλομοίρης “υμνεί” το νέο αυτό προϊόν, παρουσιάζοντας το σαν “γιατρικό” και προτρέποντας τους συμπατριώτες του να το πιουν.

Το δισκάκι ήρθε στην κατοχή του www.cretan-music.gr στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μαζί με πολλά άλλα από τον Ρεθεμνιώτη μουσικό και οργανοποιό Στέλιο Τσουκνάκη, ο οποίος τους τα παραχώρησε προκειμένου να τα ψηφιοποιήσουν.

Απολαύστε λοιπόν τα δύο αυτά τραγούδια αυτά τα οποία - όπως και να το κάνουμε - αποτελούν ντοκουμέντο.




Η Κόκα Κόλα τα γιένει όλα!







0 σχόλια στο "Διαφήμιση της Κόκα Κόλα στη Κρήτη του '70"

Δημοσίευση σχολίου

© Μαραγκάκης Μανώλης 2007-2013