Οι Baba Zula στο Ηράκλειο [ΒΙΝΤΕΟ]


Στις 22 του Δεκέμβρη που μας πέρασε, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε στη πόλη μας το σημαντικότερο συγκρότημα της Τουρκικής avant garde σκηνής μέχρι σήμερα, τους Baba Zula.

Στη γλώσσα των Χιττιτών (ή Χετταίων), Baba σημαίνει “πατέρας” ή “μεγάλο πράγμα” και Zula είναι παρόμοιο με το “μυστικό”, έτσι αόριστα σημαίνει επίσης το ίδιο πράγμα. Baba Zula λοιπόν σημαίνει “υπέρτατο μυστικό”.

Η μπάντα είναι τριμελής, με τον Οσμάν Μουράτ Ερτέλ στα φωνητικά και το ηλεκτρικό σάζ, το Λεβέντ Ακμάν στα κρουστά και τον Κοσάρ Καμτσί στη νταρμπούκα, ενώ κατά καιρούς συμμετέχουν διάφοροι μουσικοί.

Στην εδώ συναυλία μαζί τους ήταν και ο Περικλής Τσουκαλάς στο ηλεκτρικό ούτι. Ένας μουσικός με μεγάλη γνώση στη μουσική της ανατολής και όχι μόνο. Πρώην μέλος των “Χαΐνηδων", συνεργάστηκε επίσης με τον Ross Daly, Diamanda Galas, Λουδοβίκο των Ανωγείων και πολλούς άλλους.

Η μουσική τους είναι μια μίξη παραδοσιακής τουρκικής μουσικής με ηλεκτρικούς ήχους, dub και reggae που παραπέμπει στα τέλη των sixties.

Έγιναν γνωστοί το 2005 με την ταινία ντοκιμαντέρ του Φατίχ Ακίν “Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (Ο Ήχος της Πόλης)”, στην οποία παρουσιάζεται η μουσική σκηνή της Κωνσταντινούπολης.

Παίζουν νταρμπούκα (συγγενικό όργανο με το τουμπελέκι) αλλά και ηλεκτρικό σαζ, ένα όργανο που στη Ελλάδα είναι γνωστό με το όνομα “μπαγλαμάς”. Όργανο-σύμβολο της τουρκικής μουσικής παράδοσης, που στην δεκαετία του 60, ένας ηλεκτρικός κιθαρίστας, ο Ερκίν Κορέυ, είχε την φαεινή ιδέα να κάνει αυτό το όργανο ηλεκτρικό. Ένα σαζ που το κρατάει ένα χέρι σηκωμένο στον αέρα σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τον τουρκικό λαό: Εξέγερση. Είναι τόσο ισχυρό σε επίπεδο κουλτούρας αλλά και μουσικά, που οι Baba ZuLa έχουν καταλήξει να θεωρούνται η σύγχρονη μουσική έκφραση αυτής της επαναστατικότητας.

Σ' ένα από τα πρώτα κομμάτια που έπαιξαν, ο Οσμάν Μουράτ Ερτέλ δεν έκρυψε την χαρά του για το ότι βρίσκονταν στο Ηράκλειο, στην πόλη απ' όπου κατάγεται η μητέρα του απ' ότι μας αποκάλυψε. “Πίσω στην πατρίδα” είπε. “Ας γκρεμίσουμε τα σύνορα με μουσική”.

Δείτε επίσης τον Περική Τσουκαλά σ' αυτό το βίντεο να σολάρει τρελά με το ηλεκτρικό του ούτι (κάπου μετά τη μέση του βίντεο).


Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην Κρητική θεότητα των όφεων της οποίας αφιέρωσαν ένα τραγούδι.


Μας έκαναν να ξανανακαλύψουμε τα ταξίμια τραγουδώντας στα Ελληνικά και στα Τούρκικα.


Από το πρόγραμμα δεν έλειψε ο χορός της κοιλιάς. Εκστασιακές στιγμές με τις καλλίγραμμες χορεύτριες που τους συνόδευαν, να λικνίζονται σε ανατολίτικους ψυχεδελικούς σκοπούς.


Σε κάποια στιγμή οι τρεις από τους τέσσερις μουσικούς, κρύφτηκαν κάτω από το μπερντέ που υπήρχε μπροστά από τα κρουστά, για να εμφανιστούν μετά από λίγο φορώντας την μάσκα του Γκάι Φωκς, την μάσκα με την οποία συνηθίζουν να εμφανίζονται οι anonymous. Μια κίνηση προφανώς πολύ συμβολική για τις μέρες που ζούμε.


Ο Μουράτ, θέλοντας προφανώς να ενθουσιάσει αλλά και να ευχαριστήσει το κοινό για την ανταπόκριση του, πέρα από το ότι αρέσκονταν να φεύγει από τη σκηνή και να ανακατεύεται με τον κόσμο και να παίζει χορεύοντας λες και ήταν ο καλλιτέχνης και ο θεατής ταυτόχρονα, έκανε και κάτι άλλο. Σε ανυποψίαστη στιγμή βρέθηκε στο εξώστη του θεωρείου, απέναντι από η σκηνή, να σολάρει με το ηλεκτρικό σαζ του, σχεδόν αιωρούμενος πάνω από τον κόσμο. Πραγματικά απίστευτος!!


Η συναυλία έκλεισε με το “Istanbul Çocukları” ένα οριένταλ ψυχεδελικό κομμάτι για τα “παιδιά της Πόλης”... και τα παιδιά του Ηρακλείου στην παρούσα φάση.

Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους απολαύσουμε ξανά στο εγγύς μέλλον!

0 σχόλια στο "Οι Baba Zula στο Ηράκλειο [ΒΙΝΤΕΟ]"

Δημοσίευση σχολίου

© Μαραγκάκης Μανώλης 2007-2013