Απελευθέρωση θαλάσσιων χελωνών


Το Ενυδρείο Κρήτης σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε από κοντά για μία ακόμα φορά την απελευθέρωση δυο θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta. Οι μικρές μας χελώνες βρέθηκαν τραυματισμένες και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Ενυδρείου Κρήτης όπου και δέχτηκαν την φροντίδα των Ενυδρειολόγων μας για να επιστρέψουν τώρα υγιείς και μαρκαρισμένες πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.  

Η απελευθέρωση καθώς επίσης και το βάπτισμα των δύο ζώων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 26/11/2013 και ώρα 11:30 π.μ. στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο. 

Ιστορικό χελωνών 
Η 1η χελώνα βρέθηκε τραυματισμένη στην παραλία Τομπρούκ του Ηρακλείου Κρήτης, το απόγευμα της Πέμπτης 28/6/2012. Μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στον φύλακα του Ενυδρείου. Όταν έφτασε ήταν αρκετά ζωηρή με μιχίνες να προεξέχουν από το στόμα της, γεγονός που υποδήλωνε τραυματισμό από αγκίστρι το οποίο και επιβεβαιώθηκε με την ακτινογραφία που ακολούθησε. Ανταποκρίθηκε άμεσα στη χορήγηση τροφής ως εκ’ τούτου εφαρμόστηκε βραχεία προληπτική φαρμακευτική αγωγή και συστάθηκε η παρακολούθησή της (κτηνίατρος, Π. Νικηφοράκης) εφόσον το ζώο παρουσίαζε πολύ καλή γενική κατάσταση. Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε μετά από 7 μήνες παρατηρήθηκε ολική διάβρωση του αγκιστριού γεγονός που θα επέτρεπε την άμεση απελευθέρωσή της εάν δεν συνέπιπτε με την χειμερινή περίοδο. Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού την χειμερινή περίοδος και η παρουσία τουριστών στην παραλία την θερινή περίοδο υποχρέωσαν την χελώνα να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου (χώρος καραντινών) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, μετά από 17 μήνες παραμονής, με την φροντίδα και την περιποίηση των μελών της ομάδας ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, υγιής, μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η 2η χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι, από ομάδα ιστιοπλόων, 1 ν.μ. από την είσοδο του λιμανιού, την Παρασκευή 12/04/2013. Για το γεγονός ενημερώθηκε το τοπικό λιμεναρχείο , μεταφέρθηκε έως το λιμάνι του Ηρακλείου με το ιστιοπλοϊκό σκάφος των ιδιωτών, παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης από το οποίο και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του στις Γούρνες.

 Αφού απομακρύνθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των διχτυών από το στόμα και την έδρα, τοποθετήθηκε σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο (καραντίνα) και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωση του καταπονημένου ζώου. Στην ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε δεν παρατηρήθηκε παρουσία αγκιστριού οπότε συστάθηκε φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση (κτηνίατρος, Π. Νικηφοράκης) της γενικής κατάστασης της χελώνας και της απόρριψης των τμημάτων των διχτυών που προεξείχαν του στόματος και της έδρας. Η απόρριψη αυτών των τμημάτων ολοκληρώθηκε μετά από 1.5 μήνα.

Σήμερα, μετά από 7.5 μήνες παραμονής, με την φροντίδα του προσωπικού, έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής, μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.

Το γεγονός ότι καμία από τις δύο χελώνες δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μας χαροποίησε ιδιαίτερα εφόσον αποφεύχθηκε μια επίπονη διαδικασία για το ζώο και επιταχύνθηκε ο χρόνος περίθαλψης και κατ’ επέκταση της επιστροφής τους στη θάλασσα.

Το Ενυδρείο Κρήτης ευχαριστεί θερμά την ομάδα ιστιοπλόων του Ηρακλείου, τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής ανεύρεσης των ζώων για την συμβολή τους.

Η ιστορία των δύο χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και δύο ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν.

Με Τιμή,
Παπαδάκης Μιχάλης 
Διευθυντής Ενυδρείου Κρήτης

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών 
Τ.Θ. 2214 71003, 
Ηράκλειο Κρήτης 
Τηλ.: +30 2810 337788 (πληροφορίες) 

0 σχόλια στο "Απελευθέρωση θαλάσσιων χελωνών"

Δημοσίευση σχολίου

© Μαραγκάκης Μανώλης 2007-2013