18 Μαρτίου 2013 - Ηράκλειο
Ο Tod
(Tod Ashley)
δείχνει έναν - ένα τους μουσικούς στο κοινό, εξηγώντας κάθε φορά ότι" "αυτός ήρθε εδώ απόψε για να παίξει για σας". Αυτό το λέει για να προτρέψει το κοινό να έλθει κοντά, μπροστά στη σκηνή. Στη συνέχεια ουρλιάζει:
- Come on! Come on!
- Come on, Iraklion!
Η συναυλία έχει ήδη ξεκινήσει, η ατμόσφαιρα εναι ηλεκτρισμένη, τα τύμπανα ηχούν σε τρελούς ρυθμούς και η ηλεκτρική κιθάρα σολάρει δαιμονισμένα σαν μπουζούκι. Η Ανατολή συναντάει τη δύση και οι μουσικές αναμιγνύονται προσφέροντας ένα εκταστιακό αποτέλεσμα.
Καλώς ήλθατε στη "Ηλεκτρική Πόλη".
Η μουσική των "Firewater" ουσιαστικά, δεν δέχεται ταμπέλες. Jazz, ska, punk rock, classic Bollywood, salsa, cabaret, Balkan music, Mexican banda, τσιγγάνικες μελωδίες, Ρωσικό folk, klezmer, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, συνυπάρχουν αρμονικά. Οι "Firewater" είναι όλα και τίποτα απ' αυτά, ταυτοχρόνως. Ένας νέος ήχος έχει γεννηθεί, αποτέλεσμα της (μουσικής) περιπέτειας του Tod στη Ασία.
Όλα ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη, όταν απένταρος και απογοητευμένος (είχε προηγηθεί η δεύτερη επανεκλογή Bush) ένοιωθε ότι η πόλη δεν τον χωράει.
Η κατά τύχη εύρεση ενός σκονισμένου κουτιού με δίσκους και κασέτες σ' ένα Ρώσικο παλαιοπωλείο στην 14th Street του Manhattan, τον έκαναν να ερωτευτεί τις ανατολικο-ευρωπαϊκές μελωδίες. Θέλοντας να συνδυάσει το μυστήριο και το μελόδραμα αυτών των κωμικοτραγικών ήχων με την ενέργεια της πρώτης του αγάπης, του punk, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι.
Το 2005, λοιπόν, αφού κλείδωσε τα υπάρχοντα του σε μια αποθήκη, ξεκίνησε μια τριετή περιήγηση στην Μέση Ανατολή, την Ινδική χερσόνησο και την Νοτιο-Ανατολική Ασία. Μαζί του πήρε μόνο λίγα ρούχα και ένα laptop.
Το ταξίδι του, θα προκαλούσε την δημιουργικότητά του με τρόπους που δεν είχε φανταστεί όταν το προγραμμάτιζε. Δελχί, Ινδία, πάνω από την έρημο Thar, μετά μέσα από το Rajasthan, από το Punjab, Πακιστάν για να καταλήξει στη Τουρκία.
Με ένα μόνο μικρόφωνο και ένα laptop, κατάφερε να αιχμαλωτίσει παραστάσεις με μεγάλη διαφορετικότητα και ποικιλία μουσικών σε Ινδία, Πακιστάν καθώς επίσης και από Τουρκία και Ισραήλ. Η Bhangra και τα κρουστά sufi σχημάτισαν την βάση για τα τραγούδια που έγραψε στην διαδρομή.
Ακολουθώντας επικίνδυνα μονοπάτια, εξαπατήθηκε, φυλακίστηκε, κινδύνεψε η υγεία του, όμως τελικά επέζησε για να μας μεταφέρει τον "παράδεισο" της μουσικής του ανακάλυψης.
Διότι όπως τραγουδάει ο ίδιος:
"Paradise, comes with a price...".
Με αυτό το κομμάτι ξεκίνησαν το μουσικό "encore" της συναυλίας για να συνεχίσουν με klezmer μελωδίες με τον "Μεθυσμένο Εβραίο" και τον Tod να ανεβάζει καλλίμορφες υπάρξεις στη σκηνή.
Σε λίγο η πίστα είχε πάρει φωτιά και φυσικά, τότε διάλεξαν να κάνουν το grand finale με το hit τους "This is my life". Και το τέλος όπως βλέπετε ήταν εκρηκτικό.
Και για όποιον έχει την διάθεση να δει και τα υπόλοιπα βίντεο τις συναυλίας, όλα βρίσκονται εδώ!
Την συναυλία άνοιξαν οι πολύ καλοί WHY NOT the band?, για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
0 σχόλια στο "Οι Firewater ζωντανά από το Ηράκλειο"
Δημοσίευση σχολίου