Τεράστιο καλαμάρι στη Χερσόνησο Κρήτης.

 ***********************

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

 ***********************
Μια παράξενη έκπληξη περίμενε το πρωί της Τέταρτης 5 Ιουνίου 2013 τους λουόμενους στην παραλία του ξενοδοχείου Nana Beach στη Χερσόνησο. Ένα τεράστιο καλαμάρι έκανε την εμφάνιση του ξαφνιάζοντας ευχάριστα όλους.


Το ασυνήθιστο αυτό πλάσμα, διαστάσεων ενός μέτρου μήκους και εικοσιπέντε εκατοστών πλάτους περίπου, έμεινε σχεδόν ακίνητο στο βυθό, σε βάθος μόλις ενός μέτρου. Έτσι είχα κι εγώ την ευκαιρία να το περιεργαστώ, αλλά και να το φωτογραφήσω και να το βιντεοσκοπήσω.


Ήταν πραγματικά κάτι απίστευτο. Παρ' όλη την ενασχόληση μου με τη θάλασσα τόσα χρόνια, ουδέποτε έτυχε να δω από κοντά ένα τέτοιο πλάσμα.

Δυστυχώς το θαυμάσιο αυτό πλάσμα δεν φαινόταν και τόσο καλά και ειδοποιήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.


Σύντομα λοιπόν, πληροφορήθηκα από την κα Περιστεράκη Νότα του Ελ.Κε.Θ.Ε., ότι πρόκειται για το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ή neon flying squid όπως είναι το κοινό του όνομα στα Αγγλικά (στα Ελληνικά ακόμα δεν υπάρχει).


Ζει σε μεγάλα βάθη στους Ωκεανούς ενώ για πρώτη φορά έγινε γνωστή η παρουσία του στη Μεσόγειο το 1976. Από τότε έως σήμερα, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για τους θαλάσσιους βιολόγους όσον αφορά την μελέτη του, μιας και οι εμφανίσεις του είναι πολύ σπάνιες στη Μεσόγειο. Παρακάτω παραθέτω μια αφίσα που μου παραχωρήθηκε από το Ελ.Κε.Θ.Ε. σχετικά με τις εμφανίσεις του στη θάλασσα της Μεσογείου (στα Αγγλικά).

Κάντε κλικ για μεγένθυση!
Κάντε κλικ στην αφίσα για μεγένθυση!


Όπως ενημερώθηκα από την κα Περιστεράκη, το πλάσμα είχε απλά κλείσει το κύκλο της ζωής του και εξασθενημένο όπως ήταν, παρασύρθηκε από τα ρεύματα για να καταλήξει στην παραλία. Έτσι με μεγάλη μου λύπη, το πήρα στα χέρια μου και το έβγαλα έξω από το νερό και το παρέδωσα στους επιστήμονες, για να μεταφερθεί στα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στις Γούρνες για μελέτη.



 Περισσότερες πληροφορίες για το είδος στα Αγγλικά.

0 σχόλια στο "Τεράστιο καλαμάρι στη Χερσόνησο Κρήτης."

Δημοσίευση σχολίου

© Μαραγκάκης Μανώλης 2007-2013