Τις μέρες που πέρασαν, μέσα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης, είδαμε να κάνει την εμφάνισή της μια σημαία που πριν από κάμποσα χρόνια ήταν σχεδόν απ' όλους εντελώς ξεχασμένη.
Μιλάμε για τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας, η οποία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να κάνει την εμφάνισή της σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ιστοσελίδες και εγώ δεν ξέρω σε τι άλλο. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι πριν από 10-15 χρόνια τουλάχιστον όταν εγώ προσπάθησα να κάνω ένα γκάλοπ σε φίλους και γνωστούς, αλλά και σε κάποιους άγνωστους, σχεδόν κανένας δεν γνώριζε τι ήταν αυτή η σημαία. Το τι άκουσα από τα στόματα τους είναι πραγματικά για γέλια ή για κλάματα.
Και ερχόμαστε σήμερα, που σχεδόν όλοι την γνωρίζουν, ή νομίζουν ότι την γνωρίζουν. Διότι όπως αποδεικνύεται σχεδόν τίποτα δεν ξέρουν για τη δημιουργία της. Αυτό ακριβώς θέλω να εξηγήσω παρακάτω, αλλά πρώτα απ όλα ας σταθούμε στη δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας.
Η Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913) ήταν το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη μετά την Κρητική επανάσταση του 1896 και αποκόπηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία). Οι Μεγάλες Δυνάμεις, που πάντοτε ενδιαφέρονταν για την Κρήτη λόγω της στρατηγικής της σημασίας και από καιρό είχαν συγκεντρώσει τους στόλους τους γύρω από το νησί, αποφάσισαν με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1896 να προχωρήσουν σε οριστική λύση του κρητικού ζητήματος, με τη διεθνή κατοχή του νησιού και την ανακήρυξή του σε αυτόνομη Πολιτεία, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 1897 ελληνικά στρατεύματα με δύναμη 1.500 αντρών και διοικητή τον υπασπιστή του βασιλιά Tιμολέοντα Bάσσο αποβιβάστηκαν εκεί για να την ελευθερώσουν και να την ενώσουν με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις όμως παρενέβησαν αποβιβάζοντας κι αυτές δυνάμεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στις 18 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός στόλος αποσύρθηκε και ο Ελληνικός στρατός υποχώρησε στην ξηρά και κατευθύνθηκε βόρεια προς την Θεσσαλία και την Ήπειρο.
Στις 20 Μαρτίου του ίδιου χρόνου οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.
Διακρίνεται η σημαία της Κρητικής Πολιτείας σε ομιλία του Πρίγκηπα Γεωργίου, κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κρήτης.
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας δημιουργήθηκε από τις "Προστάτιδες Δυνάμεις" και είναι ένας συνδυασμός τις Ελληνικής σημαίας της ξηράς με την Τουρκική σημαία. Συγκεκριμένα στην Ελληνική σημαία της ξηράς του 1822, με τον άσπρο σταυρό που χώριζε τη σημαία σε τέσσερα τετράγωνα χρώματος κυανού, τοποθετήθηκε στο πάνω αριστερό τετράγωνο (προς το μέρος του κονταριού) τμήμα της Τούρκικης σημαίας και συγκεκριμένα το λευκό άστρο με το κόκκινο φόντο. Η τοποθέτηση αυτή του τμήματος της τουρκικής σημαίας πάνω στην ελληνική σημαία της ξηράς, είχε σκοπό να δηλώσει ότι η Κρήτη ήταν φόρου υποτελής στο σουλτάνο. Τώρα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, στη σημερινή εποχή αυτό τι ακριβώς θα πρέπει να σημαίνει. Ότι δηλαδή η Κρήτη θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη αλλά κάτω από τις εντολές και την επικυριαρχία της Τουρκίας; Ένα καθεστώς δηλαδή κάτι σαν τη βόρεια Κύπρο;
Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε, η ύπαρξη της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας σήμερα, καθόλου δεν αποτελεί τιμή για την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Μάλλον θα έλεγα ότι αποτελεί ντροπή! Δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη και τους αγώνες της για ελευθερία και δεν αποτελεί σύμβολο πραγματικής ανεξαρτησίας και ελευθερίας, αντιθέτως δε, αποτελεί σύμβολο υποταγής. Είμαι λοιπόν σίγουρος αγαπητοί μου φίλοι, ότι κανένας από σας δεν θα χρησιμοποιούσε καθόλου αυτή τη σημαία, αν γνώριζε τι ακριβώς σημαίνει.
Το θέμα τώρα της Κρητικής ανεξαρτησίας είναι μια άλλη ιστορία. Είναι να επίσης γελοίο αλλά επικίνδυνο θέμα, το οποίο υποκινείται από διάφορους μυστηριώδεις κύκλους του εξωτερικού και είναι φανερό ότι σκοπό έχει το διχασμό των Ελλήνων και το να εφαρμόσει τακτικές του τύπου, διαίρει και βασίλευε. Ούτε γίνεσαι πιο ελεύθερος, ούτε πιο μάγκας με το να γίνεσαι υποχείριο κάποιων πονηρών που κοιτάζουν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ευκαιρία για να σε εκμεταλλευτούν. Οι Κρήτες ήταν Έλληνες εκ αρχαιοτάτων χρόνων, έτσι παραμένουν έως σήμερα, και έτσι θα πρέπει να παραμείνουν και στο μέλλον. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να τα διευθετήσουμε μόνοι μας, με σύμπνοια και όχι με αποσχιστικά κινήματα και διχασμούς.
Οφείλουμε λοιπόν στα σοβαρά θέματα, να είμαστε σοβαροί κι όχι να συμπεριφερόμαστε σαν μικρά παιδάκια, αν και νομίζω πως τα μικρά παιδιά θα έδειχναν πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα απ' ότι κάποιοι ενήλικες συμπολίτες μας, πάνω σε τέτοια θέματα.
-----------------------------------------------------------------------------
Η σημαία της Κρητικής πολιτείας που δεν δέχτηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Επειδή μερικοί αφελείς και πάνω από όλα ανιστόρητοι και ξεροκέφαλοι δεν θέλουν να εμπεδώσουν όλα τα παραπάνω και επιμένουν να γράφουν ανοησίες στα σχόλια, παραθέτω αυτή τη φωτογραφία - καρτ ποστάλ του 1899 από τον αφοπλισμό των Κρητικών σε απόσπασμα των Μεγάλων Δυνάμεων εν όψη της δημιουργίας της Κρητικής Πολιτείας.
Εδώ διακρίνουμε (στα αριστερά) την σημαία που πρότειναν οι Κρητικοί και που δεν αποδέχτηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Εν αντιθέση, η σημαία με το κόκκινο χρώμα και το αστέρι είχε την έγκριση του Σουλτάνου και των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά οι Κρητικοί δεν την αποδέχτηκαν ποτέ. Οι Κρητικοί του τότε, διότι οι ανιστόρητοι Κρητικοί του σήμερα την περιφέρουν με περηφάνια πιστεύοντας ότι είναι... γιομάτη Κρήτη!
Διαβάστε όλο το σχετικό άρθρο στο Candia News!
5 Ιουνίου 2010 στις 9:23 μ.μ.
mpravw sou gia to xrono pou ksodepses gia na to grapseis gati poloi den gnorizoun kai sinexeia anigoun se diafora site kai ena sorw alla gnosta mesa epikinonias kai grafonte ena soro vlakies.na eisai kala file mou!
26 Ιουνίου 2010 στις 3:55 π.μ.
Αν δεν αναγνωρίζεις τους Κρητικούς της Συρίας, του Λιβάνου και της Μικράς Ασίας ως Κρητικούς, τότε καλά τα λές... αν όμως τους αναγνωρίζεις ως Κρητικούς, τότε αυτή είναι η σημαία που μας ταιριάζει. Το αστέρι, αποτελεί σεβασμό στη θρησκεία τόσων Κρητικών που εκδιώχτηκαν από το νησί μας και αποτελεί τιμή μας και καμάρι μας! Ανεξιθρησκεία, ανοιχτά μυαλά και λιγότερος φόβος... δε χάλασε ο κόσμος να θυμόμαστε ποιοι είμαστε...
1 Αυγούστου 2010 στις 3:51 π.μ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ ΦΙΛΟ: ΑΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΗΤΑΝ ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΚΌ ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΩΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!!
12 Οκτωβρίου 2010 στις 3:16 π.μ.
ratsistes den mpa na exei kai to sima tis galias ston poutso mou peace
27 Ιανουαρίου 2011 στις 2:45 π.μ.
αυτόνομη κρητική πολιτεία = TOURKIKI PROPAGANDA
28 Ιανουαρίου 2011 στις 11:14 μ.μ.
ετσι οπως τα λες ειναι φιλε....
δυστυχως καποιοι μεσα στην αγνοια τους γινονται πιονια...
9 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:37 μ.μ.
Η τουρκικη σημαια προερχεται απο βυζαντινο νομισμα;
Η Τουρκική σημαία ειναι Βυζαντινης πρελεύσεως, υποστηριζει ο καθηγητης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης .
Συμφωνα με τον καθηγητη Νικόλαο Μουτσοπουλο το εθνικο συμβολο της Τουρκιας ειναι αντιγραφη νομισματος .
Υιοθοτεθηκαν τα συμβολα που εχει χαραγμενα πανω του , απο τους Τουρκους για να κοσμησουν μετεπειτα το εθνικο τους συμβολο .
Το νομισμα αυτο κοπηκε το 341 Π.Χ. απο τους Βυζαντινους οταν καταφεραν αν αποκρουσουν την αιφνιδιαστικη επιθεση που ειχε εξαπολυσει στην Κωνσταντινουπολη ο Βασιλιας της Μακεδονιας Φιλιππος ο δευτερος .
Ειναι το λεγομενο ηλιοσεληνατο που εχει χαραγμενη μια ημισεληνο η οποια συμβολιζει την Εκατη και περικλυει ενα μικρο ηλιο-αστρο το οποιο συμβολιζει την Αφροδιτη.
9 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:43 μ.μ.
Να διευκρινίσω για την Τούρκικη σημαία, ότι προέρχεται από το Μεγαρικό Βυζάντιο που καμία σχέση δεν έχει με την Βυζαντική Αυτοκρατορία.
19 Μαρτίου 2011 στις 3:16 π.μ.
exso oi lykoi ekei pou anoikoun
25 Μαρτίου 2011 στις 7:58 μ.μ.
κρητικη σημαια με αστερισκο δεν ισχυει.οι κρητες ειναι ελληνες οχι δουλοι των τουρκαλαδων
25 Μαρτίου 2011 στις 8:30 μ.μ.
οποιος υποστηριζει τη σημαια με την αστερισκο μαλλον ειναι τουρκος παρα ελληνας . μολυσουλμανος ελληνασ δε νομιζω οτι υπαρχει. οι ελληνες ηταν παντα χριστιανοι ορθοδοξοι και ετσι θα συνεχισουν να ειναι.
26 Μαρτίου 2011 στις 12:28 π.μ.
Σχετικά με το προηγούμενο σχόλιο του αγαπητού ανώνυμου φίλου, σχετικά με το ότι "οι Έλληνες ήταν πάντα χριστιανοί κτλ"...
Λυπάμαι! Αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς ανιστόρητος και προφανώς στηρίζεται στις ασυναρτησίες που όλοι διδαχτήκαμε στο δημοτικό.
Για παράδειγμα, οι περισσότεροι Κρήτες που εκδιώχθηκαν με τους Τούρκους κατά την ανταλλαγή πληθυσμών, ήταν Έλληνες που είχαν αλλάξει θρήσκευμα.
Όσο για τους Έλληνες προφανώς έχεις ξεχάσεις ότι έχουν δική τους θρησκεία και κοσμοθεωρία.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.
31 Μαρτίου 2011 στις 3:35 π.μ.
Εγω πιστευω οτι αν δεν ειχε ενωθει η Κρητη με την υπολοιπη Ελλαδα. Δεν ξερω τη γλωσσα θα μηλαγαν οι σημερηνοι Κρητεςη ακομα καλυτερα ποσες
2 Απριλίου 2011 στις 1:58 π.μ.
δεν ξερω τι νομιζετε ολοι σας.η σημαια ειναι κ θα ειναι κρητικη.δεν εχει σχεση τι σημασια ειχε, πως δημιουργηθηκε κ τι ρολο επαιξε τοτε. σημασια εχει οτι οι παππουδες μας παλεψαν για να ζουμε εμεις τωρα κ να λεγομαστε κρητικοι.με αυτη τη σημαια παλεψαν για να μαστε εμεις ζωντανοι κ λεγομενοι κρητικοι. οφειλετε ολοι σας να τιματε αυτο που οι δικοι μας ειχαν αποδεκτει κ υπαρχει μεχρι κ σημερα κ να στε περιφανοι με ψηλα το κεφαλι γι αυτο κ να μην δεχεστε να σας υποτιμανε σε αυτο το θεμα ο καθε ασχετος κ να αναφερονται στο θεμα περι τουρκιας κτλ. εδω δεν πρεπει να στε ρατσιστες. ρατσιστες να στε οταν βαζετε τους αλβανους κ τους βουλγαρους στα χωραφια κ στα σπιτια για να σας κανουν τις δουλειες. (κ με λενε Νικη,δεν ειμαι ανωνυμη σαν κ εσας)
2 Απριλίου 2011 στις 11:49 μ.μ.
Νίκη!!
Θα σου τραβήξω το αυτί.
Θα έπρεπε πρώτα να διάβαζες καλύτερα το άρθρο, πριν αρχίσεις να γράφεις ασυναρτησίες κι όποιον πάρει ο Χάρος.
Να μελετήσεις όλη την εβδομάδα ιστορία και από την άλλη Δευτέρα, με το κηδεμόνα σου!!
11 Ιουλίου 2011 στις 12:10 μ.μ.
το αστερι σε μια σημαια, συμφωνα με τους διαφορους ιστορικους ανα τον κοσμο , συμβολιζει την επανασταση! ..το κοκκινο σιμβολιζει την αιματοχυσια του λαου με σκοπο την απελευθερωση απο τον κατακτητη ενω το μπλε την ελευθερια και ο σταυρος την ενιαια πιστη του λαου στον χριστιανισμο. ο κατηενασ μπορει να δωσει οποιαδηποτε εξηγηση εξυπηρετει τα συμφεροντα του. Αυτες ειναι οι επιστημονικα αποδεκτες επεξηγησεις των συμβολων.
12 Ιουλίου 2011 στις 7:47 μ.μ.
Τρία πουλάκια κάθονταν....
Αγαπητέ φίλε, εξηγώ στο άρθρο μου πως δημιουργήθηκε αυτή η σημαία. Αυτοί που την δημιούργησαν, δηλ. οι "προστάτιδες μεγάλες δυνάμεις", τις έννοιες επανάσταση και αιματοχυσία του Κρητικού λαού τις έχουν γραμμένες στα παλιά τους τα παπούτσια.
Αν εσύ είχες δημιουργήσει αυτή τη σημαία ίσως να δεχόμουνα την ερμηνεία σου.
Δυστυχώς ο καθένας αρέσκεται στο να βλέπει ότι γουστάρει και όχι την πραγματικότητα.
11 Απριλίου 2012 στις 5:01 μ.μ.
Χμμ,κρίμα που δεν υπήρχε ούτε τουρκία ,ούτε τουρκική σημαία το 1896.
28 Ιουλίου 2012 στις 1:17 μ.μ.
@giorgos Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχε μέχρι και το 1920 περίπου με τη γνωστή μέχρι και σήμερα σημαία...
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%91%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1
26 Ιουνίου 2014 στις 10:20 μ.μ.
Να γινουμε ανεξαρτητη και ασ αλλαξουμε σημεα
15 Ιανουαρίου 2016 στις 9:55 μ.μ.
μην ακουω ΒΛΑΚΕΙΕΣ για την κρητικη σημαια και ψαξε λιγο καλυτερα και σε μερικες παραπανω πηγες απο αυτες που εχεις επιλεξει ως τωρα και θα δεις οτι το αστερι συμβολιζε το 1/4 του πλυθησμου που ειχε διαφορετικη θρησκεια απο την ΔΙΚΗ σου προφανως..!!! οταν αφορα τον τοπο σου καλο θα ηταν τις διαφορες μεταξυ θρησκευματων να τις αφηνατε σε δευτερη μοιρα..!!
12 Μαρτίου 2017 στις 12:06 μ.μ.
Η Σημαία της Κρητικης Πολιτείας ηταν γιοματη ΚΡΗΤΗ! Τα περι κυριαρχίας σουλτάνου, και Τουρκίας ειναι σαν μερικές μαμάδες που θέλουν να φοβίσουν τα παιδιά τους να φάνε το φαγητό τους!!!