Κτύπημα στον καταναλωτισμό. Βοήθεια στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Σίγουρα σε όλους μας τυχαίνει να θέλουμε να απαλλαγούμε από κάποια αντικείμενα τα οποία αν και λειτουργούν ακόμα - πολλές φορές δε, άψογα - θέλουμε να απαλλαγούμε απ' αυτά διότι έχουν πάψει να είναι πλέον για μας χρήσιμα.Πολλές δε φορές τα αντικαθιστούμε με άλλα, καινούργια, πιο εξελιγμένα, χορεύοντας έτσι τρελά στο παράφρονα ρυθμό του καταναλωτισμού.


Έτσι, πολύ σύντομα, αυτά τα αντικείμενα θα καταλήξουν στα σκουπίδια αυξάνοντας έτσι το ήδη τεράστιο πρόβλημα των απορριμάτων. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο στην εποχή μας λόγο του είδους των απορριμάτων. Τα περισσότερα αποτελούνται από συνθετικές-χημικές ουσίες, οι οποίες είναι συνήθως τοξικές, ενώ παρουσιάζουν δυσκολία στην αποσύνθεση τους από το περιβάλλον.(*)

Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι όχι μόνο προβληματίζονται, αλλά περνάνε σε δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το freecycle ξεκίνησε το 2003 στις ΗΠΑ μέσα από ένα πολύ απλό σκεπτικό. Αυτό του ότι κάποιος μπορεί να θέλει να ξεφορτωθεί κάτι και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος, κάπου αλλού, να χρειάζεται ακριβώς αυτό το αντικείμενο.

Παράδειγμα: Το παιδικό πάρκο του γιου σας - ο οποίος έχει μεγαλώσει αρκετά - δεν σας χρειάζεται. Άλλωστε απαιτεί επιπλέον χώρο κι αυτό σας πιέζει να το ξεφορτωθείτε το συντομότερο δυνατόν. Ανακοινώνετε την επιθυμία σας αυτή μέσω ηλεκτρονικής αγγελίας στο freecycle και σύντομα ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί μαζί σας. Κατόπιν ενός ραντεβού παραλαβής εσείς έχετε ξεφορτωθεί το παιδικό πάρκο, χωρίς να μολύνετε το περιβάλλον και κάποιος συμπολίτης σας σας ευγνωμονεί που του δώσατε την ευκαιρία να το αποκτήσει εντελώς δωρεάν, βοηθώντας τον έτσι, στο πολύ πιθανώς οικονομικό πρόβλημα του.

Το freecycle έχοντας ήδη απλωθεί σε 75 χώρες και αριθμώντας χιλιάδες τοπικές ομάδες, είναι σίγουρα μια πολύ καλή περίπτωση θετικής αξιοποίησης του διαδικτύου.

Στις χώρα μας δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από σχετικό ρεπορτάζ της ΕΤ3.


< Τώρα το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Το freecycle ξεκινάει και στο Ηράκλειο, σύντομα. Αν τυχόν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στην προσπάθεια, επισκεφτείτε το http://groups.yahoo.com/group/IraklioFreecycle. Ούτως η άλλως μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε.

(*)Σχετικά με τα "σκουπίδια" διαβάστε το ομότιτλο άρθρο του Γ. Χατζηγεωργίου στο Fresh Magazine (τεύχος 19) που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στα περίπτερα της Κρήτης.

0 σχόλια στο "Κτύπημα στον καταναλωτισμό. Βοήθεια στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον."

Δημοσίευση σχολίου

© Μαραγκάκης Μανώλης 2007-2013